bloggpriset 2011

I år är tre bloggar från mammapappalistan nominerade! Ni är hot! För att inte tala om alla andra mammor och pappor och bloggar.

Ungar på löpande band
och Mitt liv som unga mamma är nominerade som årets bästa blogg och Makaronimammans memoarer för årets bäst skrivna blogg. Jag skulle ha kastat in några andra också men det säger mycket om den standard och det intresse föräldrabloggar idag har. Det såg vi också förra året då Linn med bloggen Mama´s got the magic vann riktigt stort.

Lycka till imorgon morsor!!!

/Tove
Publicerad 04.12.2011 kl. 23:23

finlandssvenska barnappar

Finlandssvenskarna har fått sina första egna barnapps!

Förra veckan lanserade Söderströms sina första appar för iPhone och iPad baserade på deras egna barnböcker. Både böckerna och apparna är vackra och fantasifulla och steget från bok till applikation behöver inte vara så stor. De behöver heller inte konkurrera ut varandra. Båda har sina fördelar.

Den intressantaste är kanske Gnatto Pakpak, ett "pekspel" baserat på pekboken med samma namn. Stella Parlands härligt knasiga fantasi kombinerat med Linda Bondestams illustrationer är oemotståndlig. Spelet går ut på fyra olika lekar med fyra olika kryp. Man kan dra i dem, puffa på dem och småretas med dem. Det hela är mycket sött, det roligaste är kanske den pruttande basillen.


Spelet funkar bäst för de yngsta, 2-3-åringar som ännu är nybörjare med läsplattor. Men det lär inte ta många minuter före de fattar idén. Mina egna barn är redan fyra och fem och vill ha mer utmaning. Söderströms kunde tillsammans med författaren och illustratören komma på fler sätt att leka med krypen, med labyrinter eller uppgifter. Priset 4,99 lovar mer än vad man får, men med lite uppdateringar med nya kryplekar tror jag spelet kan klara sig också internationellt. Språk behövs nämligen inte i krypvärlden. Pris 4,99 (för iPad).

Böckerna Saga Blom och Mörkerboken har också fått appversioner, men dessa är mer eller mindre avspeglingar av böckerna. Man kan läsa själv och bläddra ungefär som i en riktig bok, eller låta ljudspåret läsa för en, som Astrid Lindgren på kassett när vi själva var små. Mina barn har inte tålamod att vänta på att texten blir färdigt lästa innan de vill bläddra vidare, de är kanske också en aning för unga för historierna. Men min egen favorit är Mörkerboken på grund av de detaljer som byggts in i appen. Håller man sin iPad i famnen medan man läser gungar fladdermössen eller träden och ger en spännande stämning. Ljudspåret har också bakgrundsljud, med ugglor och mystiska väsen.

Foto: Tove

Små saker som jag saknade var t ex en tidslinje som kunde berätta hur långt man kommit i berättelsen, både för varje uppslag och för berättelsen i sin helhet. Och kanske en pil eller annat som indikerar när man ska "bläddra" vidare. Jag blev också sugen på ännu mer rörlighet eller interaktion i bilderna medan man lyssnar.

Att få hela böcker på sin iPad för mindre en halvdelen av bokpriset känns ganska billigt. Saga Blom 3,99 och Mörkerboken 4,99 e (för iPad och iPhone).

Jag vill samtidigt tipsa om andra intressanta appar för barn som finns på marknaden. Den svenska studion Toca Boca gör suveräna barnspel. Testa kaffefesten eller robotfabriken. Eller butiken där du och ditt barn kan turas om vem som står i kassan och vem som sköter inköpskorgen. Pris ca 3 e.

Foto: Toca Boca

En gammal goding som fungerar och är populär i iPadversion är labyrinten vi skruvade på som små för att balansera kulan förbi alla hinder ändå till mål, ni minns? "Lite"-versionen är gratis och räcker långt. Och så ska vi inte heller glömma Esbos egna Angry Birds som fungerar för vilken ålder som helst! En del får man gratis, en del kostar upp till 3 e.

Foto: Tove

Den svenska bloggen Pappas appar testar spelappar för barn. Där får ni flera tips!

Har dina barn testat appar? Diskussionen om appar fortsätter på forumet.

/Tove
Publicerad 07.11.2011 kl. 22:49

mammapappa söker nya ankor

Trivs du på mammapappas forum och skulle vilje se till att alla gör det, också i framtiden? Kanske du skulle kunna bli ny moderator för oss! Läs mer!

Gruppkänslan kan bli ganska stark mellan moderatorerna och mellan medlemmarna på forumet generellt. Denna vecka bytte alla moderatorerna till LindaGPs gamla avatar för att önska henne lycka till i framtiden.

(Just nu kan det verka ganska tydligt vilken folkgrupp forumet främst vänder sig till..)

Kvack
/Tove
Publicerad 02.11.2011 kl. 23:56

så var picknicken igen över

Text
Här har Steffen och Silke just hittat Safarimannen!

Jag är så glad och så tacksam för att all gick så bra! Vädret var fint stämningen var skön och maten smakade. Och det var så många som kom!

Hur många vi var är svårt att säga. Men jag räknade lotterna vi fick in inför Arne Alligators lotteri och det fanns enligt den minst 50 barn på plats och antagligen minst lika många vuxna.

Jag vill tacka Kvinnoförbundet i Sörnäs för tält, filtar och sponsorering, Projekt Pappa för det populära metet och Låtties för utsökta cupcakes!

Jag måste också tacka Hipp för småbarnens goodybags och Sanomakonsernen för föräldratidningar. Och mina man så klart och mina barn som betedde sig så väl!

(Det här börjar ju låta som ett Oscar-tal..)

På plats fanns bland annat Linda, Anna, Melli och Oca Och nu har t.o.m. Linn börja undra vad som riktigt händer på mammapappa :)

/Tove
Publicerad 23.08.2011 kl. 16:29

den stora picknicken på söndag!


Picknicknen hålls i parken i Tölöviken, söndag kl 13-15

Dags att dra igång årets mammapappapicknick. Det mesta är under kontroll. Kvinnoförbundet i Sörnäs lånar ut sitt lilla tält, ett bord och picknickfiltar, helt som förra året. Barnen får måla lite eller leka med bollar eller delta i mete som Projekt Pappa ordnar i år. Vi delar ut lite familjetidningar och Hipp-produkter. Ett litet bonus är Arne Alligator (eller antagligen safarimannen) kommer och lottar ut lite skivor.

Det ända stora oklara är maten. Det ska blir smörgåsar, men vad ska jag fixa för pålägg? Förra året bjöd vi på pesto och mozzarella. I år funderar jag på tonfiskmajonäs, ost, tomat, och något annat lätt och inte så klottigt så att alla kan fixa sina egna smirglare. Förslag?

Och så har vi det stora orosmomentet, tänk om det blir riktigt dåligt väder, vad gör man med 100 smörgåsar sen!? Sol, hör noga på nu, det finns ingen plan B!

/Tove

ps. frivillig anmälan här, mer bilder från förra året här
Publicerad 16.08.2011 kl. 13:43

en fin vecka (syftar inte bara på vädret..)

Det ena och andra roliga på mammapappa denna vecka!

För det första:
har Mikaela Soncks nya bok Utan kommit ut och alla på mammapappa får extra rabatt på boken via Sörderströms nätbutik. Boken handlar om att vara frivilligt eller ofrivilligt barnlös. Det finns fortfarande en hel det tabu i frågor om barnlöshet. Kanske t.o.m. mer än förr?

I boken medverkar Monika Fagerholm, Annvi Gardberg, Harriet Jossfolk- Furu, Sanna Karlsson, Lotta Moring, Susanne Ringell, Micaela Röman, Ann Sandqvist, Mikaela Sonck, Yrsa Stenius, Susanna Sucksdorff och Janna Thorström. Det här kan inte vara annat än läsvärt! Kolla hur du får din rabatt här!

Mikaela Sonck diskuterar också ämnet med mammapappare på forumet som gästskribent. Intressant att ha henne med på ett att våra känsligare ämnen. Delta i diskussionen själv i forumet under kategorin Planera graviditet - svårt att få barn.

För det andra:
har vi ett Gamma lunchseminarium på kommande på torsdagen. Ämnet är inte mindre än föräldrars liv på nätet. Kom med! Du hinner ännu anmäla dig. Info här! Och mer om detta right-on-the-spot-ämne inom kort...

/Tove
Publicerad 28.02.2011 kl. 22:11

tack för responsen!

Snart har den nya mammapappasajten varit uppe i en månad. Jag var orolig över hur sidan skulle tas emot men det var onödigt. Alla har varit glada och responsen positiv och till en del väldigt nyttig. Det gör det desto roligare att nu försöka göra sidan stegvis bättre och bättre. Har ni idéer, klagomål eller annat på hjärta ta alltså kontakt och berätta. Annars vet vi inte om vi gör rätt eller fel.

Jag lovade ut tre stycken "Böbisen" seriealbum. De lyckliga vinnarna är Jonte, fridda och Esme. Jag kontaktar er. Ni har några goda skratt på lut. Tusen tack till er andra också! Och tack till Maria "Maja" Rönnqvist som ville dela ut av sina album!

/Tove

Publicerad 21.02.2011 kl. 21:12

31 mammabloggar på 3 dagar

31 bloggar på vår föräldrablogglista nu! Ensidig lista? Verkligen inte! Det är så många olika ansikten, livsöden och synvinklar att man blir stum.

Vi vill ha mera, mera! Sätt in din blogg här! Pappor också!

Tack!
/Tove
Publicerad 29.01.2011 kl. 22:01

sociala mammor på nätet

Jag var med i en diskussion i Ålands radio i morse. Diskussionen handlade till stor del om hur viktigt det är med diksussionsforum och bloggar för just mammor som ofta kan känna sig ensamma hemma med sitt barn. Hur man kan få nya vänner, råd och stöd. Tack Lessa i studion för dina synpunkter!

Men sen bytte samtalet riktning. Plötsligt handlade diskussionen om att föräldrar sätter så mycket tid på de sociala medierna på nätet att de försummar både barn och partner. Ungefär så här blev det sagt: Så småningom normaliseras vi till de nya medierna i våra liv, ungefär som till familjevåld, blir man utsatt för något tillräckligt länge börjar man ta det som det normala och slutar ifrågasätta det...

Vilken obehaglig jämförelse! Jag blev lite paff kan man lugnt säga.

Allt har sina avigsidor, ja, men varför vända något så positivt som både bloggar och forum till ett problem? Och när ska diskussionen om "sociala medier kontra verkliga livet" ta slut? Det är inte frågan om motsättningar - de stöder varandra!

Repris lördag kl 11.25 Ålands radio. Programmet finns nu på nätet, klicka här.

Ps. Nu när jag lyssnat på programmet igen märker jag att tonen nog var positivare än vad den kändes medan jag satt i telefonen.

/Tove
Publicerad 27.01.2011 kl. 16:00

nya mammapappa ute!Nu vill vi ha respons. Ris och ros, ni vet. Men allt är långt ifrån färdigt. Vi arbetar vidare och kommer att använda responsen som hjälp i vårt arbete.

Vårt mål är att göra sidan så levande som möjligt och att ni själva bygger upp innehållet på med sånt som ni själva vill ha. Men mammapappas viktigaste funktion är fortfarande diksussionsforumet och den har vi inte rört.Bland alla som kommer med feed back lottar vi ut Maja Rönnqvists galet roliga Böbisen-seriealbum. Du kan skriva en kommentar per e-post, via Facebook eller bloggen och naturligtvis i forumet!

/Tove
Publicerad 26.01.2011 kl. 13:14

mammapappa söker bloggar med mammor och pappor!

Har du barn? Vill du ha barn? Har du haft barn? Skriver du om det då och då? Känner du någon annan som skriver om det då och då?

Om du gör det hoppas jag att du anmäler bloggen till oss! Vi söker nu bloggar som handlar om föräldraskap till en bloggöversikt på mammapappa.com men för att den ska vara något värt behöver vi er hjälp för få till stånd en lista.

Skriv en kommentar eller ett mail med 1) namnet på bloggen 2)adressen 3) möjligen också ett par beskrivande ord om den, så sätter jag in länken på den nya sajten (som öppnar i morgon.. gulp..).

/Tove
Publicerad 25.01.2011 kl. 22:59

nytt på Facebook

Nu har jag öppnat en ny sida på Facebook. Är inte så väldigt insatt men det verkar som om en facebook-sida skulle vara mycket mer användbar än en Facebook-grupp. En grupp glömmer man så lätt bort men en sida kan man leka med på många fler sett. Om det stämmer eller inte lär jag ju märka småningom.

Nu gäller det bara att få folk att Gilla!

Det kan du göra här: Gilla mammapappa på Facebook

/Tove
Publicerad 25.01.2011 kl. 18:24

mammapappa.com startar en blogg

Hej! Det här blir början till nyhetssidan på nya mammapappa.com. Just nu kämpar vi med att få den nya sidan färdig och jag borde inte alls sitta och skriva blogginlägg. Men vad gör man när man känner sig lite nervös och ivrig!?

Jag borde egentligen fortsätta med att mata in expertfrågor och -svar i en databas. Det går så långsamt framåt. Men snart har vi ordning på det, med sökfunktion och allt!

Återkommer!

/Tove, mammapappa.com
Publicerad 24.01.2011 kl. 23:52

mammapappa.com är Finlands största svenskspråkiga forum för föräldrar och gravida och alla intresserade av sånt. Här skriver jag lite om vad vi håller på med just nu. Jag heter Tove och har administrerat forumet sen hösten 2009. Du kan kontakta mig genom att skriva till tove@mammapappa.com

Senaste kommentarer

08.11, 13:38finlandssvenska barnappar av twitter.com/mickhinds
08.11, 13:30finlandssvenska barnappar av oscarlehtinen.com